Bydelens budsjett for 2019 ble banket gjennom i bydelsutvalget i Gamle Oslo sitt møte torsdag 13. desember.
Det var De Grønnes egen folkevalgte og «varaordfører i bydelen» (nestleder i bydelsutvalget), Viktor Rakov Gjengaar, som loset partiene i havn i budsjettmøtet.
Løft for unge og frivillighet
Det er bydelsdirektøren i Gamle Oslo som først har lagt fram budsjettforslag, før bydelspolitikerne har behandlet forslaget. Miljøpartiet De Grønne, SV, Rødt og Ap har gjennom sin samarbeidsavtale i bydelen blitt enige om flere grep.
Blant de viktigste gjennomslagene er:
- En egen ungdomspakke: MDG, Rødt, SV og Ap styrker ungdomspartiet i bydelen ved å sikre en videreføring av aktivitetskortet som ble innført i fjor. Aktivitetskortet sikrer at barn og unge i vår bydel får delta i en valgfri organisert fritidsaktivitet og det tas særlig sikte på å nå barn i familier med svak økonomi. I tillegg får Ungdomsverkstedet og Sommerverkstedet – som tilbyr deltids- og sommerjobber for unge i bydelen – en real påplusning. Og fritidsklubben på Jordal og Central Park tilføres ekstra midler.
- Frivilligheten styrkes med en økning i frivillighetsmidlene i bydelen til 1 million. Alle beboere, grupper, frivillige organisasjoner, private stiftelser og kirker/trossamfunn i bydelen kan søke om frivillighetsmidlene. I tillegg settes det av 700.000 til en frivillighetskartlegging.
- Grønne midler økes til en halv million, opp med 200.000 fra ifjor og bydelsdirektørens opprinnelige forslag. Grønne midler skal fremme et bedre miljø og nærmiljø, og alt fra enkeltpersoner til organisasjoner til sameier og flere kan søke om disse midlene.
- Plastfri bydel: Bydelsutvalget ønsker at bydelen faser ut plast fra bydelen, blant det unødvendig engangsplast fra bydelens tjenester og å opprette plastfrie lekeplasser.
– Vi er særlig stolte av å ha prioritert de unge og alle de som vil bidra til å gjøre bydelen et bedre sted, sier Gjengaar om budsjettendringene.
Stort løft siden 2015
Gjengaar vektlegger at frivillighetsløftet vi ser i dette budsjettet ikke er unikt, men har vært gjennomgående i hele denne politiske perioden, fra Miljøpartiet De Grønne i 2015 inngikk et fireårig samarbeid med Ap, SV og Rødt i bydel Gamle Oslo.
– Siden den gang har Bydel Gamle Oslo opplevd et frivillighetsløft uten sidestykke. Fra 300.000 i frivillighetsmidler, til nå én million i tillegg en halv million i Grønne midler, som borettslag, organisasjoner og enkeltpersoner i nabolag kan søke på, framhever De Grønne-politikeren.
– I tillegg har vi nabolags- og aktivitetsmidler gjennom områdeløftet, og i år har byrådet forlenget områdeløftet med åtte år der det er avsatt 35 millioner årlig i årene framover, tilføyer han. Pluss at vi har 5 friske millioner til områdeløftet som tidligere har gått til å finansiere gratis AKS.